Sângeorz-Băi

Apa Minerala Hebe

hotel hebe

 

Proprietatile apelor minerale de la Sangeorz-Bai

Statiunea balneoclimaterica de la poalele Muntilor Rodnei este cunoscuta pentru apele minerale cu rol curativ, izvoarele pastrandu-si proprietatile in timp,  au primit un nume sugestiv: “Apa minerala Hebe”.  Hebe fiind zeita tineretii vesnice in mitologia greaca, imaginea acesteia a fost folosita chiar si pe sticlele imbuteliate de apa in perioada interbelica. Statiunea a reusit sa promoveze apele intr-un mod neobisnuit in acea vreme, printr-un nud al zeitei pe eticheta sticlelor, aceste cazuri fiind foarte limitate intre cele 2 Razboaie Mondiale si complet interzise odata cu instaurarea regimului comunist in Romania.

 

Principalele proprietati ale apelor minerale erau: bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, care sunt carbonate, hipertonice si izotonice. Aceste ape sunt indicate in tratarea gastritelor, ulcerelor gastrice hipo si hiperacide. De asemenea apele minerale se folosesc si in tratarea bolilor hepatice si a bilei.  Citeste mai departe despre  proprietatile apelor minerale.

Anual se exportau peste 30.000 litri de apa minerala

Prima atestare a localitatii este din 1245, in harta Imperiului Austro-Ungar apare pentru prima data ca un loc unde exista ape minerale cu proprietati curative de abia in 1770. Imbutelierea a inceput doar dupa ce societatea pe actiuni “Hebe” a luat in arenda in anul 1880 pe o perioada de 30 ani cele 5 izvoare existente atunci. Societatea a inceput comercializarea apei imbuteliate sub denumirea de “Apa minerala Hebe” si s-a ajuns la o cifra impresionanta de exportare in mai multe tari, 30.000 litri anual.

La inceputul secolului XIX, apele minerale fac din Sangeorz-Bai una dintre cele mai cautate statiuni din Ardeal

In perioada interbelica statiunea a avut perioada sa de glorie, atragand personalitati importante romanesti, in special scriitori precum Ion Luca Caragiale, Alexandru Odobescu, Liviu Rebreanu, George Cosbuc, etc.

In Arhiva Somesana din 1929 scriitorul Virgil Sotropa prezinta situatia si popularitatea bailor de la Sangeorz-Bai: „Cei ce beu apă din Sângeorz-Băi ori Valea Vinului s-au obişnuit să locuiască parte în camerele clădite pentru oaspeţi lângă fântână. Aci se adună aproape toţi oaspeţii dimineaţa spre a bea apă, iar seara spre a se distra împreună. Aci se aranjează petrecerile şi aventurile sociale, joacă loteria şi cântă veşnic muzica”. Citeste si  scurt istoric Sangeorz-Bai.

Situatia actuala a Apei minerale Hebe

In prezent apa minerala Hebe nu mai este imbuteliata, izvoarele de apa minerala se afla tot sub proprietatea societatii “Hebe” cu exceptia izvorului 6 care a trecut sub proprietatea administratiei locale. Primarul orasului, Traian Ogagau, a reusit in 17 noiembrie 2016 sa obtina licenta pentru izvor. ”Dragi sîngeorzeni, data de 17.11.2016 va rămâne în istoria localității noastre ca fiind data de la care Primăria orașului nostru deține o licență pe un izvor de apă minerală (izvorul 6)! Mulțumesc în primul rând SC Hebe SA pentru înțelegere, avem multe de făcut împreună în viitor și tuturor celor care s-au implicat în acest demers! Mândru că sunt sîngeorzan!”. Astfel SC Hebe SA pierde monopolul apelor minerale din statiune.

Izvorul 6 se afla in mijlocul padurii din statiune, are cel mai mare debit dintre izvoare, iar administratia locala incearca explorarea apoi exploatarea lui.

La Sangeorz-Bai se imbuteliaza apa plata

La cateva sute de metri de izvoarele minerale, se imbuteliaza apa plata “Izvorul Vamesul”. „Timp de trei ani am făcut analize la apă şi am fost şi noi uimiţi atunci când am descoperit că apa acestui izvor este perfectă din punct de vedere biotic. Nu conţine niciun fel de impurităţi şi poate fi consumată fără niciun fel de probleme de oricine. Mai mult chiar, se pare că este indicată celor care au probleme gastrice şi renale. Se pare că este unică în ţară din acest punct de vedere”, explică Gagea Maxim, proprietarul fabricii.

 

 

Have your say