Sângeorz-Băi

Apa Minerală Hebe

hotel hebe

 

Proprietățile apelor minerale de la Sângeorz-Băi

Stațiunea balneoclimaterică de la poalele Munților Rodnei este cunoscută pentru apele minerale cu rol curativ, izvoarele păstrându-și proprietățile în timp,  au primit un nume sugestiv: “Apa minerală Hebe”.  Hebe fiind zeița tinereții veșnice în mitologia greacă, imaginea acesteia a fost folosită chiar și pe sticlele îmbuteliate de apă în perioada interbelică. Stațiunea a reușit să promoveze apele într-un mod neobișnuit în acea vreme, printr-un nud al zeiței pe eticheta sticlelor, aceste cazuri fiind foarte limitate între cele 2 Războaie Mondiale și complet interzise odată cu instaurarea regimului comunist în România.

 

Principalele proprietăți ale apelor minerale erau: bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, care sunt carbonate, hipertonice și izotonice. Aceste ape sunt indicate în tratarea gastritelor, ulcerelor gastrice hipo și hiperacide. De asemenea apele minerale se folosesc și în tratarea bolilor hepatice și a bilei.  Citește mai departe despre  proprietățile apelor minerale.

Anual se exportau peste 30.000 litri de apă minerală

Prima atestare a localității este din 1245, în harta Imperiului Austro-Ungar apare pentru prima dată ca un loc unde există ape minerale cu proprietăți curative de abia în 1770. Îmbutelierea a început doar după ce societatea pe acțiuni “Hebe” a luat în arendă în anul 1880 pe o perioadă de 30 ani cele 5 izvoare existente atunci. Societatea a început comercializarea apei îmbuteliate sub denumirea de “Apă minerală Hebe” și s-a ajuns la o cifră impresionantă de exportare în mai multe țări, 30.000 litri anual.

La începutul secolului XIX, apele minerale fac din Sângeorz-Băi una dintre cele mai căutate stațiuni din Ardeal

În perioada interbelică stațiunea a avut perioada sa de glorie, atragand personalitati importante romanesti, in special scriitori precum Ion Luca Caragiale, Alexandru Odobescu, Liviu Rebreanu, George Coșbuc, etc.

În Arhiva Someșană din 1929 scriitorul Virgil Sotropa prezintă situația și popularitatea băilor de la Sângeorz-Băi: „Cei ce beu apă din Sângeorz-Băi ori Valea Vinului s-au obişnuit să locuiască parte în camerele clădite pentru oaspeţi lângă fântână. Aci se adună aproape toţi oaspeţii dimineaţa spre a bea apă, iar seara spre a se distra împreună. Aci se aranjează petrecerile şi aventurile sociale, joacă loteria şi cântă veşnic muzica”. Citeste și scurt istoric Sângeorz-Băi.

Situația actuală a Apei minerale Hebe

În prezent apa minerală Hebe nu mai este îmbuteliată, izvoarele de apă minerală se află tot sub proprietatea societății “Hebe” cu excepția izvorului 6 care a trecut sub proprietatea administrației locale. Primarul orașului, Traian Ogâgău a reușit în 17 noiembrie 2016 să obțină licența pentru izvor. ”Dragi sângeorzeni, data de 17.11.2016 va rămâne în istoria localității noastre ca fiind data de la care Primăria orașului nostru deține o licență pe un izvor de apă minerală (izvorul 6)! Mulțumesc în primul rând SC Hebe SA pentru înțelegere, avem multe de făcut împreună în viitor și tuturor celor care s-au implicat în acest demers! Mândru că sunt sîngeorzan!”. Astfel SC Hebe SA pierde monopolul apelor minerale din statiune.

Izvorul 6 se află în mijlocul pădurii din stațiune, are cel mai mare debit dintre izvoare, iar administrația locală încearcă explorarea lui.

La Sângeorz-Băi se îmbuteliază apa plata

La câteva sute de metri de izvoarele minerale, se îmbuteliază apa plată “Izvorul Vameșul”. „Timp de trei ani am făcut analize la apă şi am fost şi noi uimiţi atunci când am descoperit că apa acestui izvor este perfectă din punct de vedere biotic. Nu conţine niciun fel de impurităţi şi poate fi consumată fără niciun fel de probleme de oricine. Mai mult chiar, se pare că este indicată celor care au probleme gastrice şi renale. Se pare că este unică în ţară din acest punct de vedere”, explică Gagea Maxim, proprietarul fabricii.

 

 

Have your say