Sângeorz-Băi

Brânza frământată de Sângeorz-Băi

Marea bucurie pe care ne-a adus-o Cooperativa Agricolă de gradul 1 „Grupul de producători Sângeorz-Băi a fost atestarea unui produs alimentar tradițional și anume brânza frământată de Sângeorz-Băi, ce apare în înscrisuri încă din anul 1770. Produsul este făcut de Societatea Cooperativă Sângeorz-Băi, în noua lor făbricuță așezată în inima orașului nostru, unde se întâmplă toată magia fabricării acestui produs, cât și vânzarea acesuia și a altor produse tradiționale: smântână, urdă, telemea.

Brânza frământată de Sângeorz Băi este înscrisă deja în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale, de către Direcţia Generală Politici în Industria Alimentară şi Comerţ din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Până să se pună piatră de temelie la mica făbricuță, magia se întâmpla în locul numit Stâna Putredu Moara, cu pășuni ferite de orice sursă de poluare, expus la orice sursă de sustragere către sine a tuturor factorilor cu caracter nevicios sau impur.

Chiar dacă “acțiunea filmului” s-a mutat la oraș, metodele de prelucrare rămân aceleași, tocmai pentru a-i păstra statutul de tradiționalism, iar gustul este inconfundabil de fin și de plăcut, ce-ți trezește sentimentul de “întoarcere în timp”.