Sângeorz-Băi

Legendele locului

sangeorz bai legende

Denumirea de “Hebe” a statiunii, potrivit unei legende, provine de la unirea cuvintelor “hai be” care sugera ospitalitatea localnicilor, mereu dornici sa indemne drumetii insetati sau bolnavi la a bea apa minerala pentru a-si reface fortele. Astfel sunt sugerate proprietatile apelor pastrate si in ziua de azi acelea de vindecare si revitalizare a mintii si a corpului.
In anul 1880 a fost amplasata statuia zeitei Hebe din marmura de Carrara de o deosebita frumusete plastica.

Sangeorz-Bai este o statiune balneoclimaterica care este atestata inca din anul 1245 sub numele de Sanct Gurgh, dar consemnata pe harta Imperiului Austriac, in anul 1770 ca o locatie unde apele minerale fac minuni. Datorita izvoarelor tamaduitoare, in 1876 s-a hotarat ca numele statiunii sa fie Hebe (in mitologia greaca zeita tineretii vesnice).

Mai exista si alte legende si povesti, purtate din vorba in vorba pana in zilele noastre despre aceasta zona, avand in prim plan ciobani care vorbesc de existenta unor zane. Una dintre aceste legende spuse de catre un cioban, spunea ca el insusi a fost rapit intr-o noapte de iulie de de o zana, dus pana pe Muntele Pietrosul unde a fost eliberat dupa 4 zile. Un alt cioban povestea ca a gasit-o in stana lui de pe munte pe “Fata Padurii”, pe care ar fi eliberat-o doar dupa ce aceasta l-a ajutat sa-si scape turma de oi de o boala ce a fost indepartata cu ajutorul unui leac al ei.

In alta legenda locala se povesteste despre primii locuitori ai localitatii au fost 3 frati: Artenie, Samoila si Zaharie Malin, care s-au stabilit la malul Somesului, intre colinele ce inconjoara Sangeorzul. Legenda spune ca dupa ce ocupau pamanturile, cei 3 frati le blestemau, pentru a-i tine departe pe doritorii acestora.
De “Lunca lui Malin” au relatat si unii istorici, acestia relatand ca aici a fost ridicata o manastire in anul 1633. Dupa 100 de ani a fost legata cu lanturi si trasa pe zapada cu ajutorul unor boi si recladita pe moina lui Malin.

Have your say