Sângeorz-Băi

ROLAND JAZZ FESTIVAL 26-28 iulie 2019

Înițiat în anul 2012 ca proiect cultural al Asociației cultural-umanitare PUNTEA din Sîngeorz Băi, Roland Jazz Festival a ajuns la cea de-a 8-a ediție. La început privit cu suspiciune, proiectul a prins contur după ce conducerea CJ BN de la acea dată, prin Centrul Județean pentru Cultură BN, a aprobat finanțarea parțială a festivalului. Astfel, cu implicarea Primăriei Sîngeorz Băi și a sponsorilor, a fost începută această minunată poveste culturală, unică în județul Bistrița-Năsăud.


Pe parcursul celor 7 ediții pe scena festivalului au evoluat artiști din România, Elveția, Ungaria, Serbia, Austria, Anglia, Slovacia, Rusia,Germania, USA.


Deși a intrat în circuitul internațional al festivalurilor de gen, finanțarea lui din partea autorităților județene a devenit din ce în ce mai precară, iar începând cu anul 2018 suprimată.


Cu toate acestea, directorul festivalului, Roland Szekely, s-a încăpățânat cu mari eforturi să-l mențină la linia de plutire și să caute alte surse de finanțare. Din fericire, Primăria și Consiliul local Sîngeorz Băi au aprobat parte din finanțare așa că festivalul continuă.
Deși inițial s-a dorit ca acest festival să devină un brand ( în curs de înregistrare la OSIM) pentru județ, după încetarea finanțării, staff ul festivalului a hotărât ca brandul să aparțină doar orașului Sîngeorz Băi (în acest sens existând și un contract încheiat în 2012 cu Ministerul Turismului).


Primele ediții s-au desfășurat sub semnul eclectismului (am adus artiști reprezentând aproape toată paleta de stiluri din jazz),dar, încet, încet festivalul s-a orientat strict spre zona mai puțin accesibilă estetic a avangardei jazzistice.
Încă nu putem spune că suntem un festival în toată regula cuvântului.Și asta doar din motive financiare. Suntem un festival de nișă, dar unul extrem de prietenesc fără niciun fel de interes de câștiguri materiale personale. Altfel spus, o bărcuță față de pacheboturile reprezentate de festivalurile mainstream.