Sângeorz-Băi

Lacul Lala Mare, cel mai mare lac glaciar din Munții Rodnei

lacul lala mare

Lacul Lala Mare, un lac glaciar care s-a format în urma acumulării de apă în urma ploilor și a topirii zăpezii, situat într-un fost ghețar cuaternar, este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri din Carpații Orientali.


Într-un peisaj mirific, numit “Căldarea Lala”, unde la vârf poți vedea Vârful Ineu (al doilea vârf ca altitudine din Munții Carpați, după Vârful Pietrosu), care domină întreaga zonă, iar în jos valea , Lacul Lala este cel mai mare lac glaciar din Munții Rodnei cu peste 5637,5  mp, aflat la 1815 m altitudine. La o altitudine ceva mai mare se află și lacul Lala Mic. Face parte din Rezervatia mixta “Ineu-Lala” și totodată în rezervația științifică “Bila-Lala”. În această zonă  se află alte 23 lacuri glaciare.

Lacul Lala Mare

De la lacul Lala Mic se formează Râul Lala, care împreuna cu alte izvoare din apropiere este afluent al Râului Bistrița Aurie. Lala Mic și Lala Mare sunt “conectate” prin acest râu care formează o cascadă între cele două lacuri.

Fauna și flora din perimetrul lacului este una foarte bogată: puteți întâlni și exemplare de șopârle de munte, cocoși de mesteacăn, cocoși și acvile de munte. Speciile de mamifere sunt cam aceleași cu cele care pot fi întâlnite în restul zonelor carpatice – capre negre, cerbi carpatini, ursi, lupi sau marmote. Păstrăvii nu lipsesc din Lala Mare. Turiștii pot vedea rododendronii, planta destul de rară,  pe locurile mlăștinoase învecinate vegetează o serie de relicte glaciare, precum floarea de colț și gențiana galbenă.

Lacul Lala Fauna si Flora

Traseu turistic (De la Sângeorz-Băi)

DN 17 D spre Rodna și Șant. De acolo, se merge pe un drum forestier marcat cu un pătrat și o cruce albastră în interior spre zona turistică Valea Blaznei, apoi către Vârfurile Cobășel, Roșu și Ineuț, după care se continuă spre Vârful Ineu, la poalele căruia se află lacul Lala Mare.

lacul lala traseu turistic

Have your say