Sângeorz-Băi

Lacul Lala Mare, cel mai mare lac glaciar din Muntii Rodnei

lacul lala mare

Lacul Lala Mare, un lac glaciar care s-a format in urma acumularii de apa in urma ploilor si a topirii zapezii, situat intr-un fost ghetar cuaternar, este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri din Carpatii Orientali.


Intr-un peisaj mirific, numit “Caldarea Lala” unde la varf poti vedea Varful Ineu (al doilea varf ca altitudine din Muntii Carpati, dupa Varful Pietrosu), care domina intreaga zona, iar in jos valea , Lacul Lala este cel mai mare lac glaciar din Muntii Rodnei cu peste 5637,5  mp, aflat la 1815 m altitudine. La o altitudine ceva mai mare se afla si lacul Lala Mic. Face parte din Rezervatia mixta “Ineu-Lala”, si totodata in rezervatia stiintifica “Bila-Lala”. In aceasta zona  se afla alte 23 lacuri glaciare.

Lacul Lala Mare

De la lacul Lala Mic se formeaza Raul Lala, care impreuna cu alte izvoare din apropiere, este afluent al Raului Bistrita Aurie. Lala Mic si Lala Mare sunt “conectate” prin acest rau care formeaza o cascada intre cele doua lacuri.

Fauna si flora din perimetrul lacului este una foarte bogata:   puteti intalni si exemplare de sopârle de munte, cocosi de mesteacan, cocosi si acvile de munte. Speciile de mamifere sunt cam aceleasi cu cele care pot fi întâlnite în restul zonelor carpatice – capre negre, cerbi carpatini, ursi, lupi sau marmote. Pastravii nu lipsesc din Lala Mare. Turistii pot vedea rododendronii, planta destul de rara,  pe locurile mlastinoase invecinate vegeteaza o serie de relicte glaciare precum floarea de colt si gentiana galbena.

Lacul Lala Fauna si Flora

Traseu turistic (De la Singeorz-Bai):

DN 17 D spre Rodna si Sant. De acolo, se merge pe un drum forestier marcat cu un patrat si o cruce albastra in interior spre zona turistica Valea Blaznei, apoi catre Varfurile Cobasel, Rosu si Ineut, dupa care se continua spre Varful Ineu, la poalele caruia se afla lacul Lala Mare.

lacul lala traseu turistic

Have your say