Sângeorz-Băi

Povestea Popasului Verde: casa din baloți de paie

Cele mai impresionante lucruri care s-au realizat vreodată au fost cele care au avut la bază idei neobișnuite; și oameni suficient de creativi și spontani ca să și le asume. Un astfel de exemplu este și „Popasul Verde”,  o casă specială, localizată în stațiunea orașului Sângeorz-Băi, care a făcut furori în rândul străinilor.

Cu ce iese în evidență această casă față de celelalte din zonă ?… și poate chiar din țară? Ei bine, prin cam tot ce o caracterizează. Construcția sa este bazată în totalitate pe materiale naturale, ecologice și reciclate.

Popasul Verde Sangeorz-Bai

Lemnul este cel care dă structura de rezistență a casei, iar zidurile exterioare sunt din baloţi de paie cu grosimea de aproximativ 50 cm. Casa este tencuită cu cob, adică un amestec de lut, paie și nisip amestecat cu picioarele ca pe vremurile de demult.

Nici acoperișul nu se lasă mai prejos. Acesta are în componență un sistem care permite creşterea vegetaţiei fără să fie necesară întreținerea excesivă. Acest lucru este datorat și faptului că se folosesc doar plante rezistente la condiții de climă extreme și anume plante de sedum. Avantajul acestui tip de acoperiș constă în faptul că oferă o foarte bună izolare termică.

Popasul Verde Sangeorz-Bai

Dar care este povestea propriu-zisă a Popasului Verde? Pentru că știm cu toții că lucrurile memorabile au în spate oameni și povești de viață care merită spuse mai departe…

Paul Axinte, om al locului, e plecat din țară de câțiva ani buni, însă mereu și-a dorit să aibă în Sângeorz-Băi o casă de vacanță de care să se bucure împreună cu familia.

Inițial ar fi optat pentru cumpărarea unei case autentice țărănești, pe care să o renoveze ulterior după bunul plac, însă, negăsind niciuna, i-a venit ideea de a construi de la zero o casă ceva mai deosebită.

Paul Axinte, Popasul Verde

Fiind el însuși pe domeniu, dat fiind faptul că a lucrat în arhitectură; dar și participând în Belgia la workshopuri despre case de baloți de paie, tencuite cu lut, Paul și-a propus să aducă acest tip nou de casă în stațiunea orașului Sângeorz-Băi.

Întrebat despre dificultățile cu care s-a confruntat în derularea proiectului, acesta mărturisește că s-a lovit oarecum de prejudecățile și mentalitățile oamenilor care nu înțelegeau ce înseamnă această inițiativă care a început, până la urmă, ca un experiment.

Pe lângă asta, într-o primă etapă s-a greșit proiectul propriu-zis din cauza echipei angajate. Planul casei, în ceea ce privește arhitectura, era puțin diferit; însă s-a ajuns la o situație de mijloc și construcția casei a continuat, chiar dacă a luat o întorsătură diferită față de ce fusese stabilit inițial.

Popasul Verde Sangeorz-Bai

După ce proiectul a fost finalizat, Paul a pus un anunț de închiriere pe internet; și așa a început să fie contactat de străinii tot mai dornici să vină în Sângeorz-Băi pentru a se caza la Popasul Verde.

Au fost cazuri când diferiți turiști din străinătate care au venit special în România pentru un tur al țării, dorind să viziteze Castelul Dracula sau Poiana Brașov, și-au modificat traseul doar pentru a ajunge la Popasul Verde.

De asemenea, mulți polonezi și nemți au ales în mod special căsuța din stațiunea orașului nostru pentru a-și petrece într-un mod cât mai plăcut concediul.

Acoperis Ecologic Popasul Verde

Popasul Verde este exemplul viu al faptului că se poate. Dincolo de toate prejudecățile de care ne lovim de cele mai multe ori, putem constata faptul că se pot realiza lucruri extrem de frumoase, dacă avem curaj să privim spre noutate și nonconformism.

Nu trebuie să colindăm în lung și-n lat străinătatea pentru a ne regăsi sau pentru a descoperi locații deosebite. Cele mai autentice și mai pline de căldură locuri sunt mult mai aproape de noi decât am putea crede. Și mai ales, avem printre cei din jurul nostru oameni curajosi, porniți pe fapte mari, care au nevoie doar de o încurajare și care au nevoie ca noi să credem în ei.

Popasul Verde

Mancare Traditionala Popasul Verde

Have your say