Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi – Ghidul Turistului

Călătorul ce vine dinspre sud, străbătând defileul Strâmturile, de la Podul Prisăcilor, zis Podul Ros până la cantonul CFR, o distanță de aproximativ 1 km și jumătate, ajunge într-una dintre cele mai largi lunci de pe Valea Someșului Mare, o luncă în care se extinde actualul oraș-stațiune Sângeorz-Băi.

PREZENTARE

Sângeorz-Băi este un oraș cu drepturi depline de stațiune, aflat în județul Bistrița-Năsăud, situat la poalele munților Rodnei și înzestrat cu cele mai frumoase și încântătoare daruri de la natură, cu o poveste frumoasă despre exploatarea și valorificarea turistică, balneară si culturală a resurselor în trecut care încă se reflectă în viața de zi cu zi și care se luptă să înflorească cu fiecare primăvară care vine. O poveste care trebuie actualizată, armonizată și scrisă prin combinația perfectă, specifică locului, dintre aer-apă-natură. Sigur că cel care are cea mai mare contribuție în armonizarea și unicitatea acestor componente este omul care sfințește locul. Toate povestirile din trecut, tot ce s-a sâvărșit, tot ce s-a întâmplat și încă se întâmplă și tot ce se va scrie în continuare este strâns legat de ceea ce alege omul să spună, să facă. Natura nu se oprește din a înzestra locul cu cele mai frumoase panorame, cu cele mai pure și bogate izvoare, cu cele mai valoroase resurse naturale și cu mărețe și falnice culmi de munte. Datoria omului este să facă cele mai corecte alegeri și să valorifice potențialul zonei.

Staţiunea este renumită pentru apele minerale vindecătoare ce vin din izvoarele numeroase aflate aici. Are statut de staţiune balneară de la începutul secolului al XVII-lea, apele sale având efecte tămăduitoare la fel ca cele de la Vichy şi Karlovy Vary.

Farmecul locurilor este dat în special de sezonalitatea anotimpurilor, ce vine odată cu activitățile specifice, meșteșuguri și obiceiuri locale, cu frumusețea și culoarea fiecărui anotimp.

CADRU GEOGRAFIC

Oraşul Sîngeorz-Băi se află situat în partea de nord-est a judeţului Bistriţa- Năsăud,  pe cursul superior al râului Someşul Mare, la o altitudine de 435 m.

Distanţa faţă de municipiul reşedinţă de judeţ-Bistriţa este de 50 km, iar faţă de cel mai apropiat oraş Năsăud este de 28 km. Oraşul Sîngeorz-Băi se delimitează teritorial după cum urmează:

-la nord judeţul Maramureş;

-la est comuna Maieru şi comuna Poiana Ilvei;

-la sud comuna Ilva Mică si comuna Feldru;

– la vest comuna Parva;

Pe interfluviul dintre Cormaia și Valea Borcutului , în interiorul depresiunii sau ca un brâu ce înconjoară Depresiunea Sângeorzului, se află zona deluroasă. Zona depresionară este situată la confluența Someșului Mare cu Valea Borcutului, fiind chiar orașul care este format din două bazinete depresionare distincte din punct de vedere genetic: bazinetul propriu-zis, care cuprinde vatra orașului și lunca Someșului Mare. Vatra este dezvoltată pe ambele maluri, bazinetul Sângeorz-Băi-stațiune, o depresiune anticlinală, respectiv o butonieră, formându-se datorită evoluției subsecvente: Valea Tatălui și Valea Borcutului.

Rețeaua hidrografică reprezintă vectorul principal al masei și energiei, în orice sistem înconjurător. Sub aspect hidrografic, depresiunea Sângeorz-Băi este favorizată de prezența une iimportante artere reprezentată de râul Someșul Mare și afluenții acestuia. De la izvoare și inclusiv pe teritoriul orașului Sângeorz-Băi, valea reprezintă o complexitate deosebită. In partea de sud-vest, orașul este străbătut de cursul superior al Someșului Mare, cu afluenții Cormaia și Valea Borcutului.

Vedere de ansamblu, Sângeorz-Băi

 

LOCALIZARE ȘI ACCES

Ca și accesbilitate, din punct de vedere ruTiter, orașul Sângeorz-Băi străbate drumul național 17D, făcând legătura acestuia și a comunelor de oraș cu restul localităților din județul Bistrița-Năsăud. Drumul național DN17 face leăgătură direct cu orașul Năsăud, precum și cu orașul Beclean, iar urmând același drum prin pasul Rodna se face legătură cu județul Suceava prin Cârlibaba.

harta administrativa sangeorz bai

FORME DE TURISM PRACTICATE

Orașul balneoclimateric sau cum preferă locuitorii să-l numească, orașul-stațiune Sângeorz-Băi oferă un cadru turistic perfect și complex, un tablou peisagistic natural, care deține o multitudine de posibilități de valorificare a timpului liber, cu tradiții etnografice și folclorice bine păstrate și conservate în această zonă, dar și transmise si nu ascunse, cu mândria produselor locale tradiționale, fiind cunoscut în principal datorită turismului balnear, recomandat atât celor cu diverse probleme de sănătate, cât și pentru odihnă, relaxare, ieșirea din cotidian sau tratarea stresului pentru persoanele cu un grad de activitate ridicat.

Cadrul natural în care se află orașul Sângeorz-Băi cuprinde în partea de nord a teritoriului administrativ, culmile înalte ale munților Rodnei, care prezintă importante comori naturale, atât faunistice, floristice, cât și ale peisajului natural. Toate acestea favorizează dezvoltarea turismului montan, ce are perspective reale în ceea ce privește dinamica activității turistice locale. Pentru aceasta au fost amenajate o serie de complexuri turistice/pensiuni care oferă o gamă variată de servicii turistice specifice turismului de agrement.

În localitatea Sângeorz-Băi, ca și formă de turism există și turismul cultural, care poate fi valorificat prin vizitarea Mănăstirii „Buna Vestire” din Cormaia, Mănăstirea Maicii Domnului – Rebra, Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, precum și localitățile cu un bogat tezaur folcloric și de porturi populare. Un foarte bun exemplu pentru a dovedi existența turismului cultural în Sângeorz-Băi îl reprezintă Satul artistic din Dosul Gârciului, “Raiul”, aflându-se la 4 kilometri de stațiune, pe un pământ primit de la tatăl său, Maxim Dumitraș a amenajat un sat artistic, primul din România. De asemenea, Muzeul de Artă Comparată atrage anual aproximativ 2000 de vizitatori, fiind organizate expoziții temporare, simpozioane și alte tipuri de activități culturale. De asemenea, în apropiere mai pot fi vizitate Casa Memorială George Coșbuc, din localitatea ce îi poartă numele și Casa Memorială Liviu Rebreanu în localitatea Prislop.

O importanță deosebită o prezintă revitalizarea turismului de tip balnear, datorită apelor minerale cu proprietăți curative.

RESURSE TURISTICE

Resurse turistice naturale

Orașul Sângeorz-Băi deține o suprafață semnificativă acoperită cu păduri, caracteristice reliefului local. Resursele forestiere prezintă o importanță ridicată la dezvoltarea economică a orașului, existând o serie de meserii și meșteșuguri în zonă bazate pe prelucrarea lemnului. Însă pădurea nu oferă ca resursă doar lemnul, în această categorie putând fi încadrat și vânatul, destul de dezvoltat în Munții Rodnei, fructele de pădure sau ciupercile. Printre resursele naturale ale Sângeorzului se află Cascada Cheilor și alte cascade de pe Valea Cormăii, unde zgomotul vesel ți repezit al apei care coboară din munte a creat o ascunzătoare perfectă, formând o fortăreață ascunsă între vârfuri de munți. Ruta turistică care duce la cascadă oferă acces comod prin Valea Cormăii, considerată una dintre cele mai frumoase atracții turistice naturale din nordul României. Cascada de află la 4 km de stațiunea Sângeorz-Băi.

Dacă cauţi o expediţie minunată, Lacul Lala este destinaţia perfectă. Lacul Lala este cel mai mare lac glaciar din Munţii Rodnei, având o dimensiune de 0,6 hectare. Traseul este destul de dificil, deci va trebui să te asiguri că ai echipament adecvat. Lacul se află în mijlocul unei văi liniştite. Arată de parcă o bucată din cer s-a aşezat într-un pat moale de iarbă, păzită de măreţul vârf, Ineu. Dacă doreşti sa petreci o noapte minunată la lumina lunii, poţi campa chiar lângă lac. Odată ce vei ajunge acolo, vei vedea că a meritat orice efort.

Vârful Ineu oferă o varietate de activităţi pentru fiecare tip de turist. Dacă doreşti să faci alpinism, vârful Ineu trebuie să fie în itinerariul tău. Deşi Ineul nu face parte din “cele 7 vârfuri”, este şi el o adevărată provocare. Este al doilea cel mai înalt vârf din Munţii Rodnei, cu o înalţime de 2,279 m. Pentru alpiniştii cu experienţă călătoria nu ar trebui să dureze mai mult de o zi. Odată ajuns în vârf vei savura infinitatea de deasupra norilor. Într-o zi senină, vei putea admira minunatele peisaje de dedesupt, lacurile ca de cristal înconjurate de iarbă de culoarea smaraldului.

Cele mai importante resurse naturale de care dispune orașul Sîngeorz-Băi sunt apele minerale bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene, care sunt carbonatate, hipertonice și izotonice, nămol mineral și mofete. Exploatarea și beneficiile acestora au făcut cunoscută stațiunea pe plan regional și chiar național.

Apele minerale de la Sângeorz-Băi sunt recomandate în tratamentul afecțiunilor tubului digestiv ( gastrita hipoacidă cronică și hiperacidă, gastrita cronică, ulcer duodenal, sechele după operații de ulcer efectuate pe stomac, colita cronică, constipație cronica), al bolilor hepato-biliare (dischinezie biliara, colecistită calcaroasă sau necalcaroasă, stări postoperatorii ale ficatului, hepatita cronică, pancreatita cronică), al bolilor metabolice și nutriționale (diabet melitus, hiperuricemie, hiperlipemie, obezitate, gută cu manifestări la nivelul articulațiilor). În cura externă, apele minerale de la Sângeorz -Bai au un efect terapeutic asupra bolilor reumatismale degenerative şi diartritice.

Resurse turistice antropice

Resursele turistice antropice reprezintă creația umană şi sunt rodul eforturilor tehnice,economice şi culturale îmbinate într-un mod armonios cu natura.

Muzeul de Artă Comparată din orașul Sângeorz-Bai, județul Bistrița-Năsăud este, din punct de vedere juridic, secție a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, clasificat ca fiind instituție de importanță județeană.

muzeu sangeorz-bai

Colecția de bază o constituie lucrările de artă contemporană – sculptură (lemn, marmură, metal), dar și elemente de pictură, fotografie, grafică, ceramică, porțelan și altele, ale 135 de artiști invitați în cele 14 ediții ale Simpozionului de Artă Contemporană „ART”. Piesele etnografice existente permit vizitatorilor comunicarea între trecut și prezent.

Satul artistic, primul muzeu de “land art” din România, aflat în Dosul Gârciului, unde s-au construit câteva case ale artiștilor care au participat la artFORest 2017, Simpozion ajuns la a 28-a ediție.

dosul garciului

Mănăstirea “Buna Vestire” Cormaia este locul unde liniștea, spiritualitatea și comuninea între om-natură-divinitate se regăsesc în fiecare colț al văii. Biserica de lemn de la Mănăstirea Cormaia face parte din grupul de biserici de lemn din Transilvania, ce domină patrimoniul cultural și istoric imobil al românilor din aceste părți.

manastire cormaia

Stâna din Putredu

Dacă te interesează mai mult să pătrunzi într-o afundare culturală, ar trebui să adaugi Stâna din Putredu’ pe lista top 10 trasee montane dinviața ta. Aici vei avea parte de ospitalitatea stereotipică și neschimbată a adevăraților români. Vei descoperi cultura unică a acestei regiuni, dar şi oamenii care o păstrează intactă. Începuturile modeste au dus la o afacere impresionantă cu cirezi de vaci şi turiştii iubesc să-si petreacă timpul în acest tărâm unde contează doar lucrurile simple și unde trăiesc povestea vieții lor. Bucură-te de păşunile verzi, de aerul curat de munte şi de produse naturale, direct de la sursă. Toate aceastea vor forma o experienţă de neuitat.

stana putredu muntii rodnei

 SERVICII

    1. Unități de cazare

-HOTEL HEBE https://www.singeorzbai.com/blog/room/hotel-hebe 

-PENSIUNE TURISTICĂ BRADUL

-PENSIUNEA IRINA http://turism-ilvamica.ro/pensiunea-irina/

-PENSIUNEA ROZMARIN https://www.booking.com/hotel/ro/pensiunea-rozmarin.ro.html

-PENSIUNE TURISTICĂ HYPERION http://pensiuneahyperion.ro/

-VILA DECORALE http://decorale.ro/

-VILA LUMINIȚA https://www.singeorzbai.com/blog/room/cazare-vila-luminita

-VILA SÂNGEORZ-BĂI https://www.booking.com/hotel/ro/vila-sangeorz-bai.ro.html

-VILA ADAM http://cazare.info/pensiunea-Adam-sangeorz-bai-63.html

-CASA DE VACANȚĂ POPASUL VERDE https://www.singeorzbai.com/blog/room/popasul-verde

-CENTRUL DE AGREMENT SÂNGEORZ-BĂI http://www.sportsitineretbn.ro/agrement/centru-de-agrement-sangeorz-bai/

    1. Unități de alimentație

-Restaurante( MegaPark, Gosen, Vila Decorale)

-Baruri/cafenele( Kayma Lounge, Bokas)

-Fast Food