Sângeorz-Băi

Sat artistic Dosul Garciului

sat artistic dosul garciului

Maxim Dumitras a inceput cu cativa ani in urma la Dosul Garciului din Singeorz-Bai formarea unei adevarate colonii de arta. Artisti invitati de-a lungul editiilor au inceput sa-si construiasca case ce se vor constitui într-un viitor sat de creatie, un sat artistic.

Statiunea Sangeorz-Bai, cunoscuta pana acum ca o destinatie balneara, se transforma si intr-una culturala, datorita lui Maxim Dumitras si invitatilor sai, artisti, care creeaza in Sangeorz-Bai, un sat artistic, primul muzeu de “land art” din tara. Acesta este doar un prim pas in crearea unui intreg sat al artistilor. Momentan la Dosul Garciului s-au construit cateva case ale artistilor care au participat la artFORest 2017, simpozion ajuns la a 28-a editie.

ArtFORest” din Dosul Garciului este un spatiu construit in geografia memoriei colective si individuale ca “muzeu imaginar”. Artistul se intalneste cu natura si cu privitorul chiar in opera de arta. Spectatorul paseste direct in lucrare ghidat de artist prin peisajul convertit simbolic si estetic.

Pădurea, casele și muzeul de artă, care va fi ridicat acolo, ar putea deveni o nouă atracţie turistică a zonei. Un loc al artelor, şi nu doar al celor plastice. Proiectele supuse selectiei discutiilor “micii familii” creative sunt modelate in parteneriat cu natura.

Gandit ca o instalatie de arta contemporana, dar in acelasi timp ca un falanster, ArtFORest este o prelungire fireasca a actiunilor Muzeul de Arta Comparata Singeorz-Bai. Departarea de apoximativ sase kilometri de institutia muzeului face selectia atat iubitorii de experimente artistice inedite dar si a turistilor curiosi care ajung sa se bucure de intalnirea cu una dintre cele mai pure forme de creativitate artistica.

Have your say