Sângeorz-Băi

Sat artistic Dosul Gârciului

sat artistic dosul garciului

Maxim Dumitraș a început cu cațiva ani în urmă la Dosul Gârciului din Sângeorz-Băi formarea unei adevărate colonii de artă. Artiști invitați de-a lungul edițiilor au început să-și construiască case ce se vor constitui într-un viitor sat de creație, un sat artistic.

Stațiunea Sângeorz-Băi, cunoscută până acum ca o destinație balneară se transformă și într-una culturală, datorită lui Maxim Dumitraș și invitaților săi, artiști, care creează în Sângeorz-Băi, un sat artistic, primul muzeu de “land art” din țară. Acesta este doar un prim pas în crearea unui întreg sat al artiștilor. Momentan la Dosul Gârciului s-au construit câteva case ale artiștilor care au participat la artFORest 2017, simpozion ajuns la a 28-a editie.

ArtFORest” din Dosul Gârciului este un spațiu construit în geografia memoriei colective și individuale ca “muzeu imaginar”. Artistul se întâlnește cu natura și cu privitorul chiar în opera de artă. Spectatorul pășește direct în lucrare, ghidat fiind de artist prin peisajul convertit simbolic și estetic.

Pădurea, casele și muzeul de artă care va fi ridicat acolo, ar putea deveni o nouă atracţie turistică a zonei. Un loc al artelor şi nu doar al celor plastice. Proiectele supuse selecției discuțiilor “micii familii” creative sunt modelate în parteneriat cu natura.

Gândit ca o instalație de artă contemporană, dar în același timp ca un falanster, ArtFORest este o prelungire firească a acțiunilor Muzeului de Artă Comparată Sângeorz-Băi. Departarea de apoximativ șase kilometri de instituția muzeului face selecția, atât iubitorii de experimente artistice inedite, dar și a turiștilor curioși care ajung să se bucure de întalnirea cu una dintre cele mai pure forme de creativitate artistică.

Have your say