Sângeorz-Băi

Stâna Popas Putredu Moara

Stâna din Putredu, Sângeorz-Băi

Totul a pornit în anul 2013 de la gândul și ideea a doi oameni faini și gospodari de a uni câteva suflete într-o așa numită cooperativă, în 2014 urmând ca cei doi sângeorzeni harnici și plini de speranță să pună bazele unui vis pentru a crea o realitate, aceea de a le materializa în construirea unei stâne. La o distanță de 75 km de orașul-stațiune Sângeorz-Băi (aproximativ 3 h), stâna din Putredu se bucură de cel mai bogat bazin hidrografic din zonă și este privilegiată în a se menține tradițională, originală, tipic unei stâne ce are ca piatră de temelie omenia, hărnicia și determinarea unor oameni demn de apreciat. Putredu reprezintă desigur, locul perfect pentru dezvoltarea și susținerea unui astfel de proiect așa cum s-a și dovedit.

Pentru a ajunge la Stâna din Putredu trebuiesc străbătute trei județe: Bistrița, Suceava și Maramureș. Un drum lung, însă nemaipomenit de frumos, un loc în care aproximativ 100 de proprietari din Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud sunt fericiți și încrezători să-și trimită an de an vacile în Putredu.

Zona de pășunat de acolo este propice pentru animale și prielnică pentru cei care se încumetă să-și petreacă zilele și nopțile la stâna din Putredu. Astfel că, pe parcursul unei zile se strâng între 900 și 1000 L de lapte, din care se face brânză, urdă și zară.

Stâna deține o sală de muls echipată la standarde europene, cu 8 posturi în care intră 16 vaci. De obicei, animalele stau aici 4 luni, mai exact din 20 mai până în 6 septembrie, dacă vremea este bună, spre toamnă producția reducându-se la 50%.

Un lucru foarte important, frumos și în același timp de apreciat este că cei care au dus acest proiect la îndeplinire s-au gândit la turiștii și călătorii care colindă aceste meleaguri, iar oricine va trece pe lângă această stână sau oricui îi va ajunge la urechi șoaptele păsărilor despre existența acestei stâni va fi omenit și bine-venit să guste din bunătățile ce se prepară la stână. De asemenea, există în apropierea stânei o frumoasă atracție turistică, cascada Morilor, fiind de-a dreptul spectaculoasă, situată la doar câțiva metri în spatele stânei.

Stâna din Putredu deține un dormitor cu o capacitate de 15 locuri, așa că cei care doresc să înnopteze sunt îmbiați și bine-veniți. Perspectivele celor doi inițiatori, Vasile Larionesi și Mitrofan Lupșan sunt clare și anume, își doresc să organizeze în Putredu tabere cu copii, unde cei mici să aibă posibilitatea să învețe despre valorificarea produselor obținute la stână, orientarea turistică, să guste produsele eco și să le aprecieze, să învețe să fie gospodari și să respecte statutul de sângeorzan.

O altă bucurie a adus această cooperativă sângeorzenilor și anume atestarea unui produs tradițional, mai exact brânza frământată care se fabrică și se vinde chiar în inima stațiunii balneare, de unde sângeorzenii o pot achiziționa cât mai ușor. Cred că e inconfundabil sentimentul de a simți gustul străvechi readus la viață.